Nykyiset hankkeemme
Johdatamme joka vuosi Helsingin yliopiston eri tiedekuntien opiskelijoita kulttuuriperinnön teemoihin.
Koulutamme vuosittain useita kurssillisia siviilipalvelushenkilöstöä kulttuuriperinnön ja henkisen huoltovarmuuden teemoihin.
Esittelemme Luontoliiton kerho-ohjaajille kulttuuriympäristöosallisuuden teemoja keväällä 2025.
Johdattelemme 31.3. Kulttuurikasvatuksen foorumissa yläkoulun opettajia käyttämään kulttuuriperintökasvatusta moninaisten luokkayhteisöjen dynamiikan kehittämiseen.
Kehitämme paikallisesti tarjottavaa lukion itsenäisesti suoritettavaa kulttuuriperintökurssia osana Operaatio Pirkanmaata vuonna 2024 ja tarjoamme sitä vuonna 2025 lukioihin ympäri Suomen.
Luomme yhteistyössä Maailman muisti -ohjelman ja monipuolisten arkistojen kanssa Mitä meistä jää? -arkistopedagogista työkalua historian ja äidinkielen opintoihin. Esittelemme ja teemme tunnetuksi työkalua Educa-messuilla 2025 ja muissa yhteyksissä.
Olemme mukana suunnittelemassa Virtuaalimuseo Musteen pedagogisia sisältöjä, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi historian opetuksessa. Tuusulanjärven seudulta ponnistava Virtuaalimuseo Muste on useiden museoiden yhteishanke, jossa kehitetään uudenlaista XR-teknologiaa hyödyntävää virtuaalimuseota. Yksi osa museota ovat elämykselliset virtuaalisisällöt, joita voi tulevaisuudessa hyödyntää esimerkiksi opetuksessa. Lue lisää hankkeesta tästä.
Edistämme maailmanperintökasvatusta Suomessa yhdessä Suomen maailmanperintökohteiden yhdistyksen kanssa olemme suunnitelleet maailmanperintökasvatuksen sivuston opettajille ja kasvattajille. Keväällä 2023 edistämme sivuston ja maailmanperintökasvatuksen ymmärrystä kiertämällä kohteissa ja kutsumalla opettajat mukaan.
Pyrimme lisäämään kulttuurikasvatussuunitelmien määrää yhdessä Suomen Lastenkulttuurikeskusten liiton kanssa. Lue lisää kulttuurikasvatussuunnitelma.fi
Mukana yhteistyöryhmässä Helsingin yliopiston tutkimus- ja kasvatushankkeessa Sveasus: Sustainable worldheritage learning through a phenomenon based approach, jota on rahoittanut Svenska Kulturfonden.
Päättyneet hankkeet
Harrastamisen Suomen malli ja historiakerhot
Erilaiset kulttuurit kohtaavat koulun arjessa – mitä minun pitäisi tietää? 2023-2024
Oman kulttuuriperintöni arvokartta 2023-2024
Kulttuuriperintökerhotoiminnan keskus 2022–2023
Kulttuuriperinnön arvokartta opetuksen työkaluna: mitä, miksi ja miten? 2022–2023
Kenen äänellä opetat? Kohti arvovapaata, neutraalia ja tasa-arvoista opetusta 2020 – 2021
Europa Nostra Youth for Cultural Heritage 2020-2021
Co-creative cooperation with culture volunteers 2018-2020
Mobiilireittejä kulttuuriperintöön 2018