Hyppää sisältöön

EU:n ja Europa Nostran vuoden 2018 kultturiperintöpalkintojen pääpalkinto Kulttuurivoltti -hankkeelle ja suomalaiselle kulttuurikasvatusmallille

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton yhdessä toteuttama Kulttuurivoltti -hanke ja suomalainen suunnitelmallinen kulttuurikasvatusmalli ovat saaneet EU:n ja Europa Nostran vuoden 2018 kulttuuriperintöpalkintojen pääpalkinnon. Palkinnot jaettiin seitsemälle pääpalkinnon voittajalle juhannusaattoiltana 22. kesäkuuta Berliinissä järjestetyssä palkintogaalassa. Gaalaa isännöivät Saksan liittotasavallan presidentti Frank-Walter Steinmeier, kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostran puheenjohtaja, oopperalaulaja Plácido Domingo sekä EU:n koulutus-, kulttuuri-, ja urheilu-komissaari Tibor Navracsics.

Plácido Domingon sanoin ”voittajat ovat loistavia esimerkkejä yhteisöistä ja yksityishenkilöistä, jotka pitävät huolta yhteisestä kulttuuriperinnöstämme ja työskentelevät sen pelastamiseksi”.

Euroopan unionin ja Europa Nostran yhteiset kulttuuriperintöpalkinnot (European Union Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Awards) ovat alan merkittävin kunnianosoitus Euroopassa ja palkinto osoittaa, että mallin toivotaan leviävän EU-maissa. Seitsemän Grand Prix voittajaa valittiin 29:stä palkitun hankkeen joukosta.

Palkintojuhla on yksi kaikkien aikojen ensimmäisen Euroopan kulttuuriperintöhuippukokouksen (European Cultural Heritage Summit) kohokohdista. Berliinissä 18.–24. kesäkuuta järjestettävä huippukokous on Kulttuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden 2018 keskeinen tapahtuma. Tibor Navracsics, EU:n koulutus-, kulttuuri- ja urheilukomissaari, totesi että teemavuosi nostaa tämänvuotiset pääpalkinnot tavallista merkittävämmäksi saavutukseksi. Eurooppalaisen teemavuoden tuloksena komissio tulee julkaisemaan kulttuuriperinnön toimintaohjelman varmistaakseen, että yhteinen sitoumus säilyttää kulttuuriperintö pysyy Euroopan unionin keskeisenä poliittisena ohjelmakohtana.

Kulttuurikasvatussuunnitelma tarjoaa lapsille ja nuorille kulttuuri- ja kulttuuriperintökasvatusta osana kunnan perusopetusta. Kulttuurivoltti-hankkeessa tähdättiin näiden suunnitelmien määrälliseen kasvattamiseen. Hankkeessa tuotettiin verkkotyökalu, kulttuurikasvatussuunnitelma.fi, jonka avulla kunnat voivat itsenäisesti laatia kulttuurikasvatussuunnitelman, joka perustuu heidän omaan paikalliseen kulttuuritarjontaansa. Työkalu on vapaasti kaikkien käytettävissä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kulttuurivoltti -hankkeen tärkeimmät yhteistyökumppanit olivat Kuntaliitto, Opetushallitus ja Taiteen edistämiskeskus. Hanketta rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö.

Palkintogaalan kuvat löytyvät osoitteesta: www.flickr.com/photos/europanostra/sets/72157669876675588

Seitsemän pääpalkinnon voittajaa, jotka asiantuntijoista koostuva palkintolautakunta on valinnut ja jotka saavat kukin 10 000 euron rahapalkinnon ovat:

Konservointi

Dr. Barner’s Sanatorium, Braunlage/Harz, GERMANY

Byzantine Church of Hagia Kyriaki, Naxos, GREECE

The Bač Fortress, Bač, SERBIA

Tutkimus

EPICO: European Protocol in Preventive Conservation, coordinated in Versailles, FRANCE

Kulttuuriperinnön säilyttämiselle omistettu työ

Mrs. Tone Sinding Steinsvik, NORWAY

Private Water Owners of Argual and Tazacorte, Canary Islands, SPAIN

Koulutus ja tietoisuuden lisääminen

Culture Leap: Educational Programme, FINLAND

Yleisöpalkinnon (Public Choice Award) sai valtion omistuksessa olevan Queluzin palatsin kasvitieteellisen puutarhan kunnostus Sintrassa Portugalissa. Noin 6000 ihmistä äänesti mieleistään eurooppalaista kulttuuriperintösaavutusta Europa Nostran organisoimassa nettiäänestyksessä.