Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura on vuonna 2006 perustettu kansalaisjärjestö sekä asiantuntija – ja vaikuttaorganisaatio. Kehitämme ja edistämme kulttuurisesti kestävää kasvatusta ja koulutusta alueellisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisillä areenoilla. Toimintamme kattaa kulttuuriperinnön koko kirjon: aineettoman ja aineellisen kulttuuriperinnön, kulttuuriympäristöt, maailmaanperinnön sekä digitaalisen ja vaikean kulttuuriperinnön.
Lue lisää kulttuuriperintökasvatuksesta tästä.
Keskeinen toimintamuotomme on kehittämis- ja yhteistyöhankkeiden toteuttaminen. Lue lisää hankkeistamme tästä.
Lisäksi olemme mukana monialaisissa verkostoissa ja asiantuntijaryhmissä, teemme lausuntoja ja vaikutamme sekä kirjoitamme ja julkaisemme tieteellisiä artikkeleita. Olemme kahdesti voittaneet Euroopan kulttuuriperinnön Europa Nostra -palkinnon hankkeillamme.
Verkostot ja asiantuntijaryhmät
- Euroopan kulttuuriperintötunnuksen ohjausryhmän jäsen 2024-2028
- Aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmä (2022–2026)
- Euroopan Kulttuuriympäristöpäivien työryhmä (ympäristöministeriö, 2021–2023)
- Nordic network for art and culture in school and kindergarden -verkosto
Lisäksi osallistumme muihin verkostoihin kuten; Globaalin sivistyksen edelläkävijät (2021–), Harrastamisen työryhmä ja verkosto (OKM), Globaalikasvatuksen verkosto (Fingo ry.), Kulttuuriympäristöviestinnän yhteistyö -verkosto Kyvyt (Ympäristöministeriö) ja Ympäristö- ja kestävän kasvatuksen Pyöreä pöytä (FEE-Suomi). Olemme KULTA ry:n, ICOMOSin, FEE-Suomen, Europa Nostran, Pedaali ry:n ja Sivistystyönantajien jäseniä.
Julkaisuja
- LOCUS – Placemaking työkalupakki on tehty kaikille, joita innostaa ottaa nuoret mukaan julkisten tilojen luomiseen ja muotoiluun (2023).
- Nuorten Riihimäki ja Loppi: ”Kaikkien pitäisi kuunnella nuoria” – kuvaus nuorisotyöstä ja -politiikasta Riihimäen ja Lopen kunnissa sekä nuorten omia kokemuksia vaikuttamisesta ja osallisuudesta. (2023) luettavissa täältä. Hankkeen käsikirja Advocating for inclusive youth policies on municipal. level – Handbook for youth organizations Advocating for inclusive youth policies on municipal level Handbook for youth organizations ladattavissa täältä (2024).
- Kulttuuriperintöä, luovuutta ja digitaalista tarinankerrontaa – käsikirja transmaediaaliseen kulttuuriperintökasvatukseen (2023) ladattavissa täältä suomeksi, englanniksi, serbiaksi ja espanjaksi.
- Nikolic, A., Nurmi, K.& Andonegui Navarro, M. 2021. Heritage Hubs: Practicing the principles of Faro Convention through transnational heritage education. Memoria Viva 12. A special issue on the Faro Convention Network series People, places, stories.
- Vihreälehto, Ira: Yours, mine or ours? – Who does cultural heritage belong to? In Mika Metsärinne (ed.) 2021 Kulttuuri ja perinne – koulussa ja kotona. Turku: University of Turku
- Nikolic, A., Nurmi, K.&Andonegui Navarro, M. 2021. Cultural heritage and social learning: the case of Heritage Hubs project In Mika Metsärinne (ed.) 2021 Kulttuuri ja perinne – koulussa ja kotona. Turku: University of Turku
- Heritage Hubs Manual for Cultural Heritage Education (Finnish, English, Swedish, Serbian and Spanish) can be downloaded for free from here (2020).
- Vihreälehto, Ira ja Silvennoinen, Evamaria: Osallisuutta ja yhteisöllisyyttä maailmanperintökasvatukseen kirjassa Maailmanperintö ja kulttuurikasvatus (toim) Metsärinne, Mika, Heino, Tapio, Korhonen, Riitta ja Esko, Maija 2019
- Toivanen, Paula ja Laine, Marja 2013: Kestävä kasvatus: kulttuuria etsimässä
- Laine, Marja 2014: Kulttuuri-identiteeti ja kasvatus
Puheenvuoroja
- Kotiseutu 2023, Ira Vihreälehto: ”Vuoden paras iltapäivä” Livind-hankkeen työpajakiertueella Rovaniemellä, Mikkelissä ja Jyväskylässä”
- Cultural Heritage Education -webinaari 22.3.2023, LIVIND-hanke
- Ira Vihreälehto: Mitä on kulttuuriperintökasvatus? Artikkeli Leirikoulu -julkaisussa syksyllä 2023.
- Taiken kuntailtapäivä 25.4.2023: Aineettoman kulttuuriperinnön mahdollisuudet kuntien kulttuuritoiminnassa -webinaari
- Kuulokulmia Karjalaan -podcast: Elävää perintöä Leena Marsion ja Ira Vihreälehdon kanssa 2023.
- Viikko luostarissa: Minun ja maailman välisiä asioita 15.11.2021. Kasvua katsomuksesta -blogi.
- Toistemme vuoksi -blogikirjoitus 1.8.2022: Kulttuurikasvatussuunnitelma.fi
Palkintoja
- Euroopan kulttuuriperinnötöpalkinto/ Europa Nostra Grand Prix -pääpalkinto hankkeella Kulttuurivoltti 2018. Lue lisää tästä.
- Euroopan kulttuuriperinnön Europa Nostra palkinto hankkeella Heritage Hubs 2021. Tutustu Heritage Hubs -hankkeeseen tästä.
Toimintakertomukset
Tutustu vuoden 2022 toimintakertomukseemme tästä.
Vanhoja toimintakertomuksia:
Toimintakertomus 2021
Toimintakertomus 2020
Toimintakertomus 2019