Hyppää sisältöön

Uuden perintöhyrrän avulla on helppo keskustella lapsen kanssa hänelle tärkeästä kulttuuriperinnöstä

Museoviraston ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran Perintöhyrrä johdattelee lapset keskustelemaan elävästä perinnöstä kestävän kehityksen näkökulmasta. Työkalun avulla erilaisten ryhmien on mahdollista viritellä mutkatonta keskustelua kulttuuriperinnöstä tai johdatella eri-ikäisiä oppijoita syvempään pohdintaan. Tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten osallisuutta kulttuuriperinnön määrittelijänä ja mahdollistaa monipuolinen tapa lähestyä kulttuuriperintöä. Työkalu on julkaistu kolmella kielellä.   

Perintöhyrrä on suunnattu opettajille, kasvattajille, harrastusryhmien ohjaajille ja kaikille kulttuuriperinnöstä kiinnostuneille. Hyrrän otsikointi noudattaa opetussuunnitelmien laaja-alaisen osaamisen arvoperustaa ja kannustaa oppilaiden ja opettajien yhteiseen oppimisprosessiin.   

Perintöhyrrän kysymykset vievät elävän kulttuuriperinnön ja kestävän kehityksen äärelle. Kysymykset valmisteltiin työryhmässä, jossa olivat mukana tamperelainen luokanopettaja Sari Marenk, lahtelainen lastentarhaopettaja Maiju Hirviniemi, historian opettaja ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran erityisasiantuntija Ira Vihreälehto sekä Museoviraston erikoisasiantuntija Leena Marsio.

Aineeton kulttuuriperintö on elävää perinnettä, joka on läsnä ihmisten elämässä. Elävää perintöä ovat esimerkiksi juhlat, käsityötaidot, tanssi ja musiikki, suullinen perinne sekä ruokaan tai luontoon liittyvät elävät perinteet. Se koskettaa meitä kaikkia arjessa ja juhlassa, työssä ja harrastuksissa.  

Oli kiehtovaa tehdä ja oli se aika kivaakin, joo antaa palautetta videolla hyrrän kysymyksiä äitinsä Katin kanssa pohtiva Annikki.

Perintöhyrrä on syntynyt osana Museoviraston koordinoimaa kansainvälistä LIVIND-hanketta, jossa myös Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura on mukana. LIVIND – Luova ja elävä kulttuuriperintö Pohjoisen ulottuvuuden alueiden voimavarana -hankkeen tavoitteena on vahvistaa osallistujien ymmärrystä ja osaamista siitä, miten elävä perintö voi tukea kestävää kehitystä. Hankkeen tuloksena syntyy myös muita erilaisia työkaluja kestävyyden edistämiseen. 

Museovirasto yhteistyökumppaneineen julkaisi vuonna 2017 Kestävän kehityksen kompassin, joka on konkreettinen työkalu kestävän kehityksen ja elävän perinnön ulottuvuuksista keskustelemiseen. 18 eri kielelle käännetty kompassi on levinnyt eri puolille maailmaa aineettoman kulttuuriperinnön toimijoiden kautta. Perintöhyrrä on kehitetty tämän työkalun pohjalta.   

Lisätiedot   

Perintöhyrrä Kulttuurin vuosikellossa.

Perintöhyrrä on ladattavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.   

Kestävän kehityksen kompassi on ladattavissa eri kielillä täältä.  

LIVIND hankkeesta lisätietoa täällä. 

Ira Vihreälehto, erityisasiantuntija, ira.vihrealehto(@)kulttuuriperintokasvatus.fi, p. +358 50 3381743

Leena Marsio, erikoisasiantuntija, leena.marsio(at)museovirasto.fi, p. +358 295 336 017