Hyppää sisältöön

Tulevaisuuden kulttuuriperintö -keskustelupaja lukiolaisille

Kutsumme lukiolaiset ja heidän opettajansa Tulevaisuuden kulttuuriperintöä käsittelevään pajaan maanantaina 29.11. klo 13–15. Työpaja järjestetään Teamsissa.
Ohjelmassa on yhteiskunnallinen vaikuttaja, ihmisoikeusaktivisti, toiminnanjohtaja Ujuni Ahmedin alustus sekä ohjattua työpajamaista työskentelyä pienryhmissä. Järjestäjätahoina ovat opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus, Museovirasto ja Kulttuuriperintökasvatuksen seura.
Työpaja liittyy Suomen ensimmäisen kulttuuriperintöstrategian laatimiseen.  Strategian valmisteluun liittyen järjestetään teematyöpajoja, joissa erilaiset ihmiset ja yhteisöt saavat jakaa näkemyksiään strategian teemoista ja sitä kautta vaikuttaa, millainen strategiasta tulee.
Tulevaisuuden kulttuuriperintö -työpajassa perehdytään kulttuuriperinnön käsitteeseen ja pohditaan sen merkitystä opiskelijoiden elämässä. Työpaja soveltuu erityisesti Lukion opetussuunnitelman perusteiden (2019) laaja-alaisen osaamisen globaali- ja kulttuuriosaamisen osa-alueen käsittelyyn. Työpajan sisältö on yhdistettävissä osa-alueen käsittelyyn eri oppiaineissa.
Kulttuuriperintö tarkoittaa menneisyydestä perittyjä asioita, ilmiöitä ja ympäristöjä, joita ihmiset haluavat säilyttää, pitää elävänä ja välittää tuleville sukupolville​. Kulttuuriperintö auttaa ymmärtämään, kuka olen, mistä tulen ja minne olen menossa. Toisaalta kulttuuriperintö lisää ymmärrystä muiden ihmisten tarpeista, toiveista, taustoista ja lähtökohdista. Suomen perustuslain mukaisesti jokaisella on oikeus omaan kulttuuriperintöönsä, mutta myös vastuu kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille​.
Työpajaan mahtuu mukaan max viisi luokkaa opettajineen.
Lämpimästi tervetuloa mukaan!
Ilmoittautuminen 24.11. mennessä Riikka Mäkinen /opetus- ja kulttuuriministeriö: riikka.makinen(@)gov.fi
Lisätietoa kulttuuriperintöstrategiasta: https://minedu.fi/kulttuuriperintostrategia