Hyppää sisältöön

Nuorten digitaalinen kaupunkikuvanäyttely valmistumassa

Jyväskylän Nuorten taidetyöpajan työkokeilijat ovat valokuvanneet kevään 2020 aikana Jyväskylän kaupunkiympäristöä. Valokuvausprojekti ja siitä koostettava digitaalinen valokuvanäyttely toteutetaan osana Kaikkien kaupunki! -hanketta. 

Valokuvausprosessin aikana nuoret ovat sekä valokuvanneet, että kirjoittaneet tarinoita heidän kotikaupungistaan. Nuorten kuvauskohteissa on noussut esille heitä puhuttelevia aiheita, kuten kaupunkilaisten kiire, parisuhteet, kaupunkiluonto, ihmisten valvonta, lähipalvelut sekä ympäristön rauhallisuus.

ihminen kävelee sillalla, silta on maalattu värikkäillä graffiteilla, taivas on sininen, talvi

Kuvaaja: Jenna Mäenpää

Valokuvausprojekti on toteutettu Kuvasta viestiksi -taidetyöpajassa. Työpajatoiminnassa valmennetaan työkokeilijoita kohti opintoja tai työelämää.

Työvalmentaja Emma Ketonen kertoo pajatoiminnasta, että sen tavoitteena on kehittää työkokeilijoiden valokuvaus- ja kuvankäsittelytaitoja sekä kuvallista itseilmaisua. Valokuvausprojektin aihe on istunut sopivasti työpajan tavoitteisiin. ”Tämän projektin avulla nuoret ovat tutustuneet kaupunkisuhteeseensa ja hyödyntäneet pajalla opittuja valokuvaustaitoja”, kertoo Emma.

Muistojen tallentamista ja uusia näkökulmia kotikulmille

Taidetyöpajan työkokeilija Aaron Hirvi kertoo, että kaupunki valokuvauskohteena on tuonut uusia näkökulmia kotikulmille: ”Valokuvatessa tulee eksyttyä paikkoihin, joihin muuten ei menisi. Samalla olen ajautunut juttelemaan uteliaiden ohikulkijoiden kanssa heidän näkemyksistään Jyväskylästä.” Lisäksi Aaron kertoo, että hän on tutustunut kuvausprosessin aikana paikalliseen arkkitehtuuriin ja historiaan.

Valokuvaus on myös hyvinvointia vahvistavaa ja mielekästä tekemistä, kuten Veera Lehtinen kertoo. ”Tärkeintä mulle on, että valokuvauksen avulla pystyn unohtaan hetkeksi kaikki muut asiat ja keskittymään vain kuvaamiseen.” Työkokeilija Jenna Mäenpää kuvailee prosessia samanlaisin ajatuksin, mutta hänelle valokuvaus on ennen kaikkea historian tallentamista: ”Pidän valokuvauksesta, koska sen avulla pystyy taltioimaan hetkiä, tunteita ja ajatuksia sekä tallentamaan muistoja.”

ylikulkusilta, jossa ihmishahmoja kulkee, kuva on mustavalkoinen ja hahmot liikkeessä

Kuvaaja: Aaron Hirvi

Voiko valokuvaamalla sitten vaikuttaa ympäristön suunnitteluun?

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran koordinoimassa Kaikkien kaupunki! -hankkeessa pohditaan erilaisia menetelmiä ja tapoja, joiden avulla lapset ja nuoret voivat vaikuttaa ympäristönsuunnittelun prosesseihin ja kestävän kulttuurin tuottamiseen. Yhtenä hankkeen tavoitteista on kokeilla tapoja, joilla nuorten kokemustietoa voidaan kerätä päätöksenteon tueksi.

On mielenkiintoista kuulla projektiin osallistuneilta itseltään, että voiko heidän mielestään valokuvanäyttelyllä vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen, päätöksentekoon tai lähiympäristön suunnitteluun?

Veera suhtautuu vaikuttamiseen taidemenetelmin hieman epäilevästi: ”Vähän ehkä epäileväinen fiilis, että voiko [valokuvaamalla tai näyttelyllä] vaikuttaa, mutta yritän suhtautua positiivisesti. Uskon, kyllä, jos oikeat ihmiset näkevät näyttelyn ja jaksavat tutkia kuvia.” Puolestaan Jenna on paljon luottavaisempi: ”Todellakin, mielestäni kaikella taiteella pystyy herättämään ajatuksia ja tunteita.” Samoilla linjoilla on myös Aaron, joka kertoo, että yhteenkin kuvaan saa jo paljon tarinaa kerrottua. ”Sillä voi osoittaa mielipiteitä sekä esittää itselle tärkeitä asioita.”

talvinen järvimaisema, ihmisä jäällä, sininen taivas, taustalla näkyy kaupunkimaisemaa

Kuvaaja: Veera Lehtinen

Valokuvanäyttely lasikontista verkkoon

Alun perin valokuvanäyttely suunniteltiin lasikonttiin Jyväskylän kävelykadulle. Nyt nopeasti muuttuneen korona-tilanteen vuoksi näyttely Jyväskylän kävelykadulla on peruttu. Perinteisen valokuvanäyttelyn sijaan teokset viedään verkkoalustalle, jossa ne ovat kaikkien katsottavissa. Verkkoalustalle tulee kuvien lisäksi tarinoita sekä blogeja.

Digitaalinen valokuvanäyttely julkaistaan loppukevään aikana, pysy siis kuulolla!

Jaakko Tuominen, projektipäällikkö, Kaikkien kaupunki! -hanke

Yksinäisyyttä, kaupunkiluontoa ja rauhallisuutta – Nuoret työkokeilijat tutustuivat kotikaupunkiinsa valokuvia ottamalla,  Keskisuomalainen 26.3.2020

Tiedote julkaistu Jyväskylän kaupungin sivuilla (25.3.2020)