Me vahvistamme toiminnallamme suomalaisen kulttuuriperinnön elinvoimaisuutta, vaikuttavuutta ja tunnettuutta, sekä kulttuurisesti kestävää kasvatusta
Viime viikot lauskuntokierroksella ollut Kulttuuripoliittinen selonteko kirvoitti peräti 281 lausuntoa, joka pdf:ksi muutettuna aineistona on 956 liuskaa pitkä. Tiettävästi yksikään toinen asia tällä hallituskaudella ei ole kirvoittanut yhtä paljon lausuntoja. Lausujien kirjo kuvaa suomalaisten kulttuuritoimijoiden rikkautta ja monipuolisuutta, näkökulmat aaltoilevat kansallisesta kansainväliseen, tulevaisuudesta perinteisiin, eri-ikäisten oikeuksiin ja mahdollisuuksiin, moniin tärkeisiin yhdenvertaisuuden teemoihin. Tutustu lausuntoihin täältä
Me lausuimme :
Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura jatkaa työtä ainoana kulttuuriperintökasvatukseen keskittyvänä organisaationa Suomessa. Seura on asiantuntija-, vaikuttaja-, kehittäjä ja hankeorganisaatio, jonka tehtävänä on edistää kulttuuriperintö- ja kulttuuriympäristökasvatusta.
Kulttuurin perusta tulevaisuuskestäväksi: Tässä osuudessa tulisi mainita lasten ja nuorten oikeus kulttuuriperintökasvatukseen. Kulttuuriperintö piirtää yhteisölle tai ryhmälle sen tunnusomaiset henkiset ja aineelliset muodot. Kulttuuriperintökasvatus kattaa perusoikeudet, arvojärjestelmät, perinteet, taidot, tavat ja uskomukset. Kulttuuriperintökasvatus on vuoropuhelua edellisiltä sukupolvilta tuleville ja vahvistaa yhteisöllisyyttä, ymmärrystä ja arvostusta esimerkiksi läheisyydessä sijaitsevia aineellisia kulttuuriperintö- ja muinaismuistokohteita kohtaan, tai aineettomia vanhoja tai uudempia perinteitä kohtaan. Oman kulttuuriperinnön tunnistaminen auttaa myös ymmärtämään ja toisten erilaisia kulttuuritaustoja, mikä vahvistaa empatiataitoja ja yhteiskuntarauhaa. Kulttuurisen sensitiivisyyden lisääntyminen voi luoda turvallisemman ja hyväksyvämmän tulevaisuuden yhteiskunnan, jossa lapset ja nuoret tuntevat tulevansa nähdyksi.
Olemme valmiita:
Jaamme asiantuntijuuttamme koulutuksissa, webinaareissa, verkkokursseilla ja seminaareissa ja kohtaamme vuosittain satoja opettajia, kasvattajia ja kulttuuriperintöalan ammattilaisia, sekä lapsia ja nuoria. Vahvistamme näissä kohtaamisissa lasten, nuorten ja aikuisten osallisuutta ja mahdollisuutta tunnistaa, määrittää ja nimetä itselleen tärkeää kulttuuriperintöä. Kaikissa kohtaamisissa rohkaisemme osallistujia nimeämään heille tärkeää kulttuuriperintöä.
Toimimme paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti. Seuran toiminnan keskiössä on esimerkiksi Faron sopimuksen tavoitteet yhteisöjen osallisuuden vahvistamisesta, sekä oikeudesta sanoittaa ja antaa merkityksiä ja tulkintoja itseä koskettavasta kulttuuriperinnöstä.
Vahvistamme toiminnallamme suomalaisen kulttuuriperinnön elinvoimaisuutta, vaikuttavuutta ja tunnettuutta, sekä kulttuurisesti kestävää kasvatusta.
Tuomme kulttuuriperinnön teemoja saavutettavaksi esimerkiksi Suomen suurimmassa maksuttomassa opetusmateriaalien pankissa www.kulttuurinvuosikello.fi.
Kuva: Heritage hubs- hankkeen nuoria Serbiassa