Järjestimme jo viidettä kertaa Opetushallituksen tuella täydennyskoulutusta opettajille 2022–2023.
Tässä viiden lähiopetuspäivän koulutuksessa (Helsingissä, Tamperella ja välillä vähän metsässä tai kädet leipätakinassa) laadittiin oman kulttuuriperinnön arvokartan, jonka voi sovelten ottaa mukaan omaa opetukseen. Koulutuksessa oli mahdollista laatia halutessaan myös koulun tai tai kotiseudun arvokartan.
Arvokartta pohjautuu kulttuuriseen lukutaitoon ja kompetenssiin ja sen laatimisessa tarkastellaan kulttuuriperintöä identiteettinä, sosiaalisena taitona, moninaisina tietorakenteina ja verkostoina. Koulutuksessa pohdittiin kulttuuriperintöä niin esteettisenä kokemuksena, kuin sen osuutta aktiivisessa kansalaisuudessa ja niissä valinnoissa, joita teemme arjessa ja juhlassa.
Lähiopetuspäivien aikana tutustuimme transformatiiviseen oppimiseen ja kulttuurisesti kestävään kasvatukseen sekä kulttuuriperintöön luonto- ja kaupunkiympäristössä, aineettomana perintönä ja maailmanperintönä. Lopussa jokainen osallistuja esitteli oman arvokarttansa toisille.
Koulutus oli maksuton ja se on Opetushallituksen rahoittamaa.
Tämän koulutuksen yhteydessä tuotettiin muun muassa nämä maksuttomat opetusmateriaalit:
Lisätietoa: ira.vihrealehto@kulttuuriperintokasvatus.fi
Lähiopetuspäivät:
27.1.2023 Helsingissä Marttojen keittiö, Lapinlahdenkatu 3 A 2
klo 9 -12 Tutustumme lähi-idän ruokamaailmaan Gelan kanssa.
Gelawej Viyan on helsinkiläinen ruokabloggaaja ja järjestötyöntekijä. Hän jakaa Ripaus kurkumaa -blogissa ja Instagram-tilillään Lähi-idän reseptejä ja alueen inspiroimia kasvisreseptejä sekä ruokamuistoja lapsuutensa Kurdistanista. Kokkaamme, juttelemme ruokaperinnöstä ja erilaisten perinteiden siirtymisestä.
klo 12.15-12.45 Lounas Kansallismuseolla (omakustanteinen)
klo 13-15 Kaleesi, Museovirasto
Erikoisasiantuntija Leena Marsio johdattaa meidät aineettoman perinnön maailmaan ja pohdimme sen tallentamista, määrittämistä ja miten opettajat ja koulut voivat osallistua prosessiin paremmin.
klo 15-15.15 Kotitehtävä ”sauna diary”
Helmikuussa tapaamme taas Ritarihuoneella ja viimeistelemme arvokartat esityskuntoon ja tutustumme kulttuuriperinnön kohteeseen, josta tiedotetaan myöhemmin.
Koulutuksen aikana valmistellaan henkilökohtaiset tai koulukohtaiset arvokartat. Osallistujien arvokartat voivat olla kirjallisia, valokuvallisia, PowerPoint -esityksiä, videoita tai podcasteja. Koulutukseen sisältyy kotitehtävä jokaista lähiopetuspäivää varten.
Lisätietoja, ilmoittautumiset ja mahdolliset muut kysymykset: ira.vihrealehto@kulttuuriperintokasvatus.fi
Järjestetty:
Perjantai 21.10.2022 klo 10-16 Helsingin Ritarihuoneella
Päivään sisältyy transformatiivisen eli muutosoppimisen metodeja ja tehtäviä, luento kulttuuriperintökasvatuksesta (Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran erityisasiantuntija Ira Vihreälehto), erilaisia yksilö- ja paritehtäviä Senaatintorin ja Ritarihuoneen paikkeilla, sekä perinpohjainen opastus Ritarihuoneen upeissa saleissa. (Lokakuinen Helsinki saattaa olla viileä ja tuulinen, joten sään mukainen pukeutuminen!)
Tiistai 8.11.2022 klo 10-16 Tampereella (HolidayClub -kylpylä/ Lapinniemi, Tampere)
Vietämme kenttäpäivän luonnossa ja vanhan tamperelaisen tehdasrakennuksen tiloissa, kuljemme Näsijärven rannoilla ja Kaupin metsässä.
Klo 10- Aloitamme tutustumalla rakennuksen menneisyyteen ja tehtaan työläisten arkeen menneinä vuosikymmeninä. Oppaana aiempiin aikoihin tehtaan entinen työntekijä.
Klo 11-15 (lounas klo 12-13) Pohdimme luonnon ja metsän kulttuuriperintöarvoja FT & maisema-asiantuntija Laura Puolamäen johdolla.
Etsimme vastauksia esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin: Millainen on hyvä luontoympäristö? Mitkä asiat vaikuttavat luonnossa olemisen kokemiseen? Mitä tieto merkitsee luontokokemukselle? Mitä on ympäristökompetenssi? Kuinka minä koen luonnon? Ulkoilu edellyttää sään mukaista pukeutumista!
Klo 15-15.30 Päivän purku ja seuraavan kerran tehtävä.
Perjantai 9.12.2022 klo 10-16 Suomenlinnassa, Paarlastihuoneella
Tutkimme rakennettua ympäristöä kulttuuriympäristönä ja ajallisina kerrostumina ja mietimme mitkä asiat vaikuttavat kaupunkiympäristön kokemiseen? Perehdymme Unescon maailmanperintölistauksen periaatteisiin ja opimme maailmanperinnöstä ja Suomenlinnan hoitokunnan toiminnasta Milla Öystilän ja Minna Hanhivaaran johdolla.
Tapaamme klo 10 Senaatintorin portaiden tuntumassa yksilö/paritehtävä ja suunnataan klo 10.40 Suomenlinnan lautalle
Klo 11 koulutus jatkuu Suomenlinnassa Paarlastihuoneella Suomenlinnan hoitokunnan esityksellä, josta vastaavat Milla Öystilä ja Minna Hanhijoki.
Klo 12.30 halukkaiden kanssa siirrymme lounaalle Viapori deli & cafe
klo 13.30 jatkamme Paarlastihuonella maailmanperintökasvatuksen teemoilla (Ira Vihreälehto)
klo 14 tehtävä ulkosalla (muista pukeutuminen!)
klo 14.30 puramme kotitehtävät ja päivän muun annin ja lopettelemme viimeistään klo 15.30 (lauttoja takaisin klo 15.40 ja 16.20).
Artikkelikuva ylhäällä: opettajia seuran Future Narratives -hankkeen koulutuksessa