Hyppää sisältöön

Karkkilan Nyhkälän koulussa Future Narratives -hanke alkoi lähiympäristöä tutkimalla

Erasmus+ hankkeemme Future Narratives aloitusjakso Karkkilassa, Nyhkälän koulussa, toteutettiin lokakuussa. Tutustuimme oppilaiden kanssa lähiympäristön erilaisiin ajallisiin kerroksiin mielikuvituksen, aistien ja valokuvauksen avulla. Vierailimme oppilaiden kanssa vanhalla Karkkila–Hyvinkää ratapohjalla ja pohdimme miltä entisellä junaradalla on näyttänyt menneisyydessä ja miltä se mahdollisesti tulevaisuudessa tulee näyttämään.
Mitä junaradalla on kuljetettu? Mikä muistuttaa meitä paikan menneisyydestä? Entä miltä tämä paikka tuntuu nyt? Mitä paikasta on mahdollisesti jäljellä sadan vuoden päästä? Mikä paikan tarkoitus silloin on?

Oppilaita sillan alla vanhalla rautatiellä

Oppilaita vanhalla Karkkila–Hyvinkää -rautatiellä


 
Kuva pyörätiestä joka kulkee vanhaa rautatien pengertä pitkin

Vanhan rautatien penger on vielä hyvin nähtävissä.


Lähiympäristön omakohtaisen tutkimisen jälkeen oppilaat tutustuivat tarkemmin kulttuuriperintöön erilaisten esineiden sekä tarinankerronnan avulla. Oppilaat pohtivat muun muassa miten kurpitsa liittyy elävään perintöön tai voiko Nokia-älypuhelin olla digitaalista kulttuuriperintöä? Esineitä tutkiessa tuli myös ilmi, että oppilaiden isovanhemmat olivat tehneet samanlaisia käsitöitä vohvelikankaasta kuin oppilaat itse. Isovanhempien vanhat käpylampaat puolestaan olivat oppilaiden leikeissä muuttaneet muotoaan esimerkiksi monen suosimiin Littlest Pet Shop -hahmoihin.
Tarinankerronnan työpajassa oppilaat päästivät mielikuvituksen valloilleen ja sukelsivat lohikäärmeiden maailmaan. Tarinoissa nähtiin jos jonkinlaisia ja luonteisia lohikäärmeitä, jotka seikkailivat ympäri maailmaa ja eri historian aikakausilla.

Omaa tarinaa luomassa.


Future Narratives -hanke jatkuu Nyhkälän koululla oppilaiden omissa projekteissa, joissa oppilaat pääsevät itse tekemään erilaisia mediatuotoksia omasta suhteestaan paikalliseen ja heille tärkeään kulttuuriperintöön. Hankepartneri INTO SCHOOLIN kouluttajat ovat opastaneet Nyhkälän koulun oppilaita ja opettajia esimerkiksi siinä, miten Garagebandia ja iMovieta voidaan hyödyntää tarinankerronnassa ja mediaprojekteissa.
Mies seisoo luokan edessä ja osoittaa taulua, jossa näkyy videotyökaluohjelma

Mediataitojen harjoittelua.


 
Kuvaamista ja näyttelyä green screenin edessä

Kuvaamista ja näyttelyä green screenin edessä.


 
Tabletin näytöltä näkyy joukko oppilaita, jotka seisovat vihreää taustaa vasten

Ohjaaja tarkastaa kuvakulmaa.


 
projektipäällikkö Kati Nurmi ja Jaakko Tuominen
Seuraa hankkeen sosiaalisen median kanavia, inspiroidu ja tunnelmoi mukana!
#FutureNarratives #ErasmusPlus #ErasmusPlusFI
Facebook:
https://www.facebook.com/futurenarratives/
Instagram:
https://www.instagram.com/futurenarrativeseu/
Hanketta rahoittaa Erasmus+ – KA2 Strategiset kumppanuushankkeet -ohjelma.