Kulttuuriperintökasvatuksen seuran organisoima historiakerhotoiminta on saamassa jatkoa myös ensi lukuvuonna 2023-2024. Historiaharrastusta järjestetään nyt myös uusilla paikkakunnilla.
Kulttuuriperintökasvatuksen seuran Historiakerhojen taival on kestänyt jo komeat seitsemän vuotta. Näiden vuosien aikana kerhoja on toteutettu laajalti ympäri Suomen sekä Kööpenhaminassa asti.
Lukuvuodelle 2023–2024 kerhoja on käynnistymässä jälleen osana Harrastamisen Suomen mallia. Haemme nyt ohjaajia erityisesti pääkaupunkiseudulle, Loviisaan, Lohjalle, Rovaniemelle ja Leppävirralle sekä mahdollisesti Tuusulaan, Keravalle, Liminkaan, Kajaaniin ja Porvooseen. Toivomme yhteydenottoja kiinnostuneilta ohjaajilta myös muualta Suomesta. Kerhoja saattaa käynnistyä myös lukuvuoden aikana eri puolilla maata. Ota rohkeasti yhteyttä, jos lasten ja nuorten kanssa työskentely ja toimiminen kulttuuriperinnön parissa kiinnostaa!
Ohjaajan ei tarvitse olla kulttuuriperintöalan ammattilainen, vaan oman kotiseudun ja kulttuuriympäristön tuntemus riittää. Edellytämme myös täysi-ikäisyyttä sekä jonkinlaista kokemusta lasten ja nuorten kanssa työskentelystä. Kaikilta kerho-ohjaajilta vaaditaan rikostaustaote lasten kanssa toimimiseen.
Maksamme toteutuneista kerhotunneista 40€ / 60 min.
Ota yhteys koordinaattori Tuuli Laaksoon: tuuli.laakso@kulttuuriperintokasvatus.fi
Mukana Harrastamisen Suomen mallissa
Syksyllä 2021 Historiakerhot siirtyivät seuran omien hankerahoitusten piiristä osaksi Harrastamisen Suomen mallia. Harrastamisen Suomen mallissa jokaiselle lapselle ja nuorelle tarjotaan mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Harrastuksia voi siis olla koulupäivän aikana, tai välittömästi sen päätyttyä. Kunnat hakevat hankerahoitusta ja etsivät koululaisilleen mieluisia harrastuksia ja niiden järjestäjiä.
Lue lisää Harrastamisen Suomen mallista tästä.
Aina Historiakerho ei kuitenkaan ole Kulttuuriperintökasvatuksen seuran organisoima, vaan olemme myös olleet avittamassa kunnan itsensä tuottaman historiakerhotoiminnan alkuun saattamisessa. Näin on toimittu esimerkiksi Sastamalassa, Killinkoskella ja Naantalissa. Historiakerhojen juurruttaminen ja vakiinnuttaminen kuntiin ja muihin organisaatioihin ovat siis vahvasti läsnä kerhojen parissa tehtävässä työssä.
Kuntien kannattaa satsata Historiakerhoihin. Kulttuuriperintöön nojaavia, lapsille ja nuorille suunnattuja harrastuksia on verrattain vähän tarjolla. Historiakerhot tarjoavat harrastuskentälle jotain erityistä ja erilaista. Kerhot ovat tavoittaneet sellaisia lapsia ja nuoria, joilla ei vielä ole harrastusta, mikä on eräs Harrastamisen Suomen mallin ydintavoitteista. Historiakerhot rakentuvat sisällöiltään aina osallistujien toiveiden mukaisiksi, siksi jokainen kerho onkin uniikki kokonaisuutensa. Kerholaisilla on vaikutusmahdollisuuksia itseään koskevassa toiminnassa ja kerhotoiminta on aidosti osallisuutta vahvistavaa.
Historiakerhojen konsepti on joustava ja muovautuu moneen. Esimerkiksi keväällä 2023 Porvoossa toimineissa kerhoissa kulttuuriperinnön teemat liitettiin osaksi muita kunnan koululaisten toivomia teemoja. Kerhoissa kulttuuriperintöön yhdistyi muun muassa, kuvataidetta, askartelua ja esimerkiksi luontoaiheita.