Hyppää sisältöön

Kulttuurista. Nuorisopuheenvuoroja -hankkeessa pilotoitiin yhteiskunnalliseen keskusteluun aktivoivaa toimintamallia

Kulttuuriperintökasvatuksen seura on työskennellyt tänä keväänä Tampereen normaalikoulun ja Helsingin Suomalais-venäläisen koulun yhdeksäsluokkalaisten kanssa Kulttuurista. Nuorisopuheenvuoroja -hankkeen parissa. Hankkeessa pilotoitiin Niilo Helanderin säätiön tukemana projektimuotoista toimintamallia kehittämään yhteiskunnallisen ajattelun, yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistumisen ja asiallisen dialogin taitoja.

Hankkeen kipinänä toimi Helanderin säätiön pitkäaikaisen vaikuttajan ja Helsingin yliopiston professorin Matti Klingen (1936–2023) elämäntyö, ja hänen kirjastaan Kulttuurista. Kansalaispuheenvuoroja sovellettiin myös projektimme nimi. Klinge tuli tunnetuksi Euroopan puolestapuhujana, yleiseurooppalaisten aiheiden käsittelijänä ja suomalaisen Eurooppa-tuntemuksen edistäjänä. Klingen inspiroimana nuorten projektien työskentelymalliksi valittiin monimediaiset päiväkirjat, joihin nuoret taltioivat omista arjen havainnoistaan syntyviä kulttuurisia ja yhteiskunnallisia pohdintoja teemoilla kulttuuriperintö ja paikallisuus, globaali viihdemedia ja Eurooppalainen politiikka. Näistä päiväkirjamerkinnöistä keskusteltiin yhdessä luokissa sekä verkkoalustalla luokka- ja koulurajojen yli. 

Nuorisopuheenvuoroja-toimintamallin tavoitteina on nostaa esiin ja arvokkaiksi nuorten ajatuksia maailmasta sekä torjua polarisaatiota ja omiin kupliin kääriytymisen tuottamia harhoja. Työskentelyajankohtamme helmi-maaliskuussa oli sinänsä hedelmällinen, että maailmanpolitiikassa kuohahti Yhdysvaltain presidentin vaihtumisen jälkimainingeissa, Gazan tilanne nousi esiin myös viihdepuolella euroviisujen puitteissa, ja media oli täynnä pohdintaa kännyköidenkäyttökielloista kouluissa. Varsin polarisoivia teemoja kaikki!

Alussa monien oli vaikea omaksua tehtävän tekemisen metodeja ja tavoitteita, mutta harjoittelun kautta ja kavereilta esimerkkiä ammentaen saatiin tuotettua loistavia pohdintoja niin päiväkirjoissa, ryhmäkeskusteluissa kuin verkkoalustallakin. Merkille pantavaa oli, että nuorten oli vaikea lähteä keskustelemaan verkossa muuten kuin yltiöpositiivisten kommenttien kautta, koska pelkäsivät tulevansa siellä kiusatuksi. Kun avaa lähes minkä tahansa julkisen facebook-keskustelun jopa omilla nimillään esiintyvien aikuisten kesken, ymmärtää nuorten huolen hyvin. Jotkut innostuivat testaamaan verkkomoderoinnin rajoja kaverin kanssa yhteistuumin toisiaan trollaten, eli tarkoituksella keskustelukumppania ärsyttäen. Trollauksensieto on kyllä yksi tärkeitä asioita, joihin ihmiset tulisi nykymediaympäristössä kasvattaa, mutta se ei ollut Nuorisopuheenvuoroja-toimintamallin tavoitteena. Lopulta yhteiskunnalliset pohdinnat ja keskustelut onnistuivat rakentavassa hengessä ja keskustelukumppaneita kannustaen. 

Hanke huipentui Eurooppa-päivän 9.5. päätöstapahtumaan, jossa osallistuneiden luokkien lähettiläät opettajineen pääsivät tutustumaan mediamuseo Merkkiin oppimaan lisää mediakriittisiä näkökulmia, ja kohtasivat Helanderin säätiön edustajan historijoitsija Kristina Rankin sekä europarlamentaarikot Ville Niinistön (vihr) ja Sebastian Tynkkysen (ps) lämminhenkisen ja puolin toisin opettavaisen kulttuurisen ja yhteiskunnallisen keskustelun merkeissä.  

Nuorten kanssa työskentely on helposti tämän työn huippuhetkiä! Mikään ei ole niin inspiroivaa kuin se, kun “nuorissa on tulevaisuus” -lausahdus herää henkiin omien silmien edessä. Nuoret osaavat ja tietävät tosi paljon, kun he vain paneutuvat asiaan ja saavat mahdollisuuden tuoda äänensä kuuluviin. Ja siksi niitä mahdollisuuksia on annettava – esimerkiksi tällaisten toimintamallien kautta.

Tästä pilotoinnista oppia ammentaneena tuotamme ensi vuoden Mediataitoviikolla ja Kulttuurin vuosikello -materiaalipankissamme julkaistavaksi oppimateriaalin, jota hyödyntämällä opettajat voivat itsenäisesti toteuttaa Nuorisopuheenvuoroja-toimintamallia ryhmiensä kanssa – esimerkiksi äidinkielen ja yhteiskuntaopin opetussuunnitelmien tavoitteita tukien.