Hyppää sisältöön

Mitä meistä jää? -arkistopedagogista oppimateriaalia työstämässä yhteistyössä Maailman muisti -ohjelman kanssa

Kulttuuriperintökasvatuksen seura on vuonna 2024 työstänyt tiiviisti yhteistyössä Maailman muisti -ohjelman kanssa uutta Mitä meistä jää? -arkistopedagogista sivustoa ja työkalua, jonka tarkoitus on edistää lukutaidon, lähdekritiikin, historiallisen empatian ja muiden tiedonkäsittelytaitojen kehittymistä erityisesti äidinkielen ja historian oppiaineissa. Oppimateriaalissa tutustutaan kriittisesti paitsi omasta elämästä kerääntyviin lähteisiin ja arkistoihin, myös erilaisissa kotimaisissa arkistoissa säilytettäviin historiallisiin lähteisiin.

Maailman muisti -ohjelman puitteissa hankkeeseen ovat lähteneet mukaan Kansallisarkisto, Ålands lansdkapsarkiv, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI, Svenska centralarkivet ja Suomalaisen kirjallisuuden seura tarjoamalla mielenkiintoisesti erilaisia ilmiöitä ja aikakausia valottavia alkuperäislähteitä historiallisen tiedonkäsittelyn harjoitteluun. 

Arkistopedagogisen työkalun kehittäminen lähti UNESCO:n Maailman muisti -ohjelman tarpeista. Ohjelman tarkoituksena on edistää kirjallista, audiomuotoista ja audiovisuaalista kulttuuriperintöä sekä lisätä sen tunnettuutta ja parantaa sen saatavuutta. Suomessa ohjelmaa koordinoi kansallinen komitea, jonka sihteeristö on sijoitettu Kansallisarkistoon.

Kansallinen komitea käynnisti keväällä 2024 hankkeen, jonka päämääränä on tuottaa perus- ja lukiotason oppilaille soveltuvia pedagogisia sisältöjä mistä tahansa Maailman muisti -organisaatioiden tarkoitukseen soveltuvista aineistoista. Näitä sisältöjä Seura on kehitellyt kesän ajan nuorten potentiaalisia mielenkiinnonkohteita ja opetussuunnitelman velvoitteita silmällä pitäen.

Hanke toteutetaan vuoden 2024 aikana, ja sen tuloksia esitellään Educa-messuilla Helsingissä tammikuussa 2025. Hankkeessa tuotetut sisällöt tulevat saataville sekä digitaalisina että analogiseen käyttöön soveltuvina tulostettavina versioina. Molemmat sisältötyypit tulevat saataville maailmanmuisti.fi -kotisivun sekä Kulttuuriperintökasvatuksen seuran kulttuurinvuosikello.fi -sivun kautta. 

Lisätietoja erityisasiantuntija Julia Uusoksalta: julia.uusoksa@kulttuuriperintokasvatus.fi